ik probeer hier zoveel mogelijk antwoorden te geven op jullie vragen, als een soort bibliotheek

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

a

Anaalklieren

anaalklierenWat zijn anaalklierenAnaalklieren zijn twee kleine zakjes die in de sluitspier van de anus liggen. De term anaalklieren is feitelijk onjuist, beter is te spreken van anaalzakken.
De inhoud van de zakjes bestaat uit een sterk ruikende vloeistof of pasta.
De zakjes liggen ten opzichte van de anus “op 4 en op 8 uur” en hebben elk via een smalle buisje een uitgang in de anus.
Bij de voorouders van de hond had deze vloeistof uit de anaalzakjes een functie bij de territorium afbakening.
Normaal gesproken wordt de inhoud van de anaalzakjes regelmatig geleegd door passerende ontlasting.
Ook bij acute paniek willen honden de anaalklierinhoud nog wel eens laten gaan. Een geur die niet te missen is!
Soms worden ze niet automatisch geleegd, ze gaan dan sleetje rijden, met de kont over de grond schuren, of gaan bijten rondom de staart, je kan soms ook zien dat de anus opgezet is.
wat kan je daaraan doen?
het makkelijkste is even naar de dierenarts te gaan of je trimmer te vragen, en ze te laten legen,
laat je dit hangen dan kunnen er problemen ontstaan zoals ontstekingen.

Signalen van Angst
angst

b

borstels de activet of les pooch is speciaal voor klitten een hele fijne borstel.
houd de borstel in de goede stand zodat je niet in de huid prikt of de huis krast. ik neem de klit in mijn hand, en kam hem er zo uit.

borstel

de eerste borstel gebruik je voor de afwerking, deze neemt alle losse haren mee.
de tweede en derde begin je mee, alles goed los borstelen.

c

contrafreeloading

sommige honden werken liever voor hun eten, dat betekent dat ze die bak met eten saai vinden, ze willen moeite doen voor hun eten, hun eten verdienen, dat geeft ze voldoening.
geef het eten als beloning, of verstop het eens, of speel een denkspel.

d

e

f

g

gewicht
vergeet het gewicht, kijk naar de hond, voer met je ogen, in het geval van de havanezer, voel met je handen.
gewicht

h

hartmasage
hartmasage

Handelen

Het oppakken gebeurt door één hand net achter de voorpootjes te leggen en met de andere het achterlijfje te ondersteunen, dus onder het kontje.

let op de voorpootjes kunnen alleen van voor naar achter en niet naar de zijkant zoals wel de achterpoten kunnen, hou hier rekening mee met kammen afdrogen enz. Trekken aan staart en poten is natuurlijk uit den boze, hiervoor geld hetzelfde als trekken aan een riem, niet doen je kan je hondje hiermee beschadigen.

Een pup los op schoot laten zitten kan als je zelf op de grond zit, zit je niet op de grond heb je kans dat je pup of jonge hond van je schoot afvalt of springt  waardoor ze een beschadiging van gewrichten op kunnen lopen tanden breken enz.

Traplopen is ook verboden het eerste levensjaar, daarna kun je ze rustig leren traplopen. Springen is ook niet goed het eerste half jaar, havanezers zijn meester springers dus het zal niet meevallen om ze tegen te houden, het is niet zo erg om bv. op de bank te springen ook al moet dat ook ontmoedigt worden het eerste half jaar, van de bank afspringen is erger je kunt je voorstellen dat dat een dreun geeft op de spieren banden en gewrichten en dus niet goed voor onvolgroeide honden

Spelen met andere honden is leuk, leerzaam goed voor de socialisatie maar behoed je pup voor te wilde spelletjes, is de andere hond lomp stop het spel onmiddellijk
ook als je zelf met je hondje een trekspelletje speelt, denk eraan de hond trekt, jij trekt of rukt nooit hierdoor kun je het gebit beschadigen. Je mag als het volwassen gebit goed stevig is spanning erop zetten.
Maar nog steeds geen rukken

i

j

k

kammen

kammen
de eerste twee met extra lange tanden om tot op de huid de haren los te kammen, de onderste twee zijn snoetenkammen heel makkelijk om vuiltjes bij de ogen weg te halen en om de staartjes in te doen.

l

Leren

Een havanezer is heel erg leergierig en leert dan ook gemakkelijk.
Leren doe je door middel van belonen,
beloon het goede en negeer het foute gedrag,
bijvoorbeeld het tegen je opspringen als je dit niet wilt negeer dit gedrag en ga door met wat je van plan was, houden ze op met springen en staan ze met vier pootjes op de grond geef ze dan een beloning,
een beloning kan zijn een lekker hondenkoekje of een dikke knuffel en vergeet je stem niet een vrolijke hoge stem onderstreept het belonen.
Het geheel mag heel overdreven vrolijk.

Soms kun je iets niet negeren bijvoorbeeld je pup trekt aan je gordijn, spreek een vast woord af bv. Foei of nee, zeg foei en pak de pup weg bij de gordijn en bied de pup een speeltje aan.
Blijf rustig en blijf herhalen. Loopt de pup weer naar de gordijn en je zegt foei en de pup draait weg van de gordijn beloon dan weer het goede gedrag, zo niet herhaal stap 1

Nog een voorbeeld, je bent met je pup aan het spelen en de pup bijt in je hand, zeg au met een hoge stem en stop gelijk met spelen, een nog sterker signaal is om je gelijktijdig om te draaien, dit is een duidelijk signaal dat je het niet op prijs stelt, dit signaal kennen ze al van het spelen met nestgenootjes

m

n

o

p

Uw pupje komt thuis
Ze zijn nu 8 a 9 weken oud
Laat hem/haar niet lopen, maar draag de pup direct naar de plaats waar de pup van u zijn/haar behoefte mag doen. (Heeft de pup onderweg al een keer geplast is het niet zeker of ze bij thuiskomst ook nog eens moet plassen.)Is dit een plekje in de tuin, of op een kattebak voor honden of een hondenpad
maakt niet uit als het maar een plek is waar de pup mag blijven gaan,
Kattenbak korrels: alleen de houten pallets zijn geschikt omdat deze geen kwaad kunnen als ze worden opgegeten door de pup/hond
de pads werken goed bij de volwassen en wat oudere pup de kleintjes verscheuren ze lieverna het plassen draag je de pup over de drempel heen naar binnen, dit is in het begin letterlijk en figuurlijk een drempel waar ze niet gemakkelijk overheen zullen stappen.

Zet de pup neer bij haar bench die is al vertrouwd en bekent of de mand waar het nest geur speeltje ligt, dan kan ze vandaar uit op onderzoek gaan, het kan ook zijn dat ze lekker eerst gaan slapen het was tenslotte al een hele reis.

Piept ze is dat omdat ze het nest missen dit is een hele overgang, als je even tegen haar praat en aait zal het snel over zijn, even het gevoel van alleen zijn wegnemen.

Zorg dat ze de drinkenbak makkelijk kunnen vinden

Zindelijkheidstraining begint dus meteen.
Worden ze wakker, hebben ze gespeeld, gedronken of gegeten dan is het daarna tijd voor een plasje.
Je krijgt dit ritme al snel door en gaat zien wanneer ze naar buiten moeten meestal zie je ze gaan snuffelen en een beetje draaien, de blaas moet echt nog getraind in het nest zorgde moeder ervoor dat het allemaal schoon bleef, dus hoefden ze zelf nergens op te letten, ze hebben in de puppy ren wel de beginselen geleerd maar dat is in de nieuwe omgeving weer anders en nieuw, heeft de pup een ongelukje binnen bedenk dan dat het uw fout was u bent te laat geweest.
zet de pup alsnog op de juiste plek en ruim het op en zorg ook dat de geur weg is bv. door een scheutje azijn door het water te doen.

Straffen heeft geen zin het zorgt er alleen voor dat de pup angstig word en zich gaat verschuilen als hij moet.
Het vergt even wat geduld als u buiten staat met uw pup en die heeft overal aandacht voor behalve om te gaan plassen, en dan kom je binnen en gaan ze gelijk zitten, hoe komt dit, vaak is de plek dan niet rustig genoeg er zijn teveel prikkels die de pup afleiden, en binnen ontspand ze zich en plast.
meteen oppakken en op de juiste plek zetten, ze stoppen met plassen als je ze oppakt.

Zoals je leest is zo’n eerste dag vooral rustig geen drukte geen vreemde en vooral even de pup laten begaan, je merkt snel genoeg of ze toe zijn aan iets anders. Sommige stappen zo binnen of ze niks anders gewend zijn, een ander heeft even de tijd nodig om de nieuwe omgeving te verkennen.
Wij zetten de eerste nachten de bench/doos langs het bed, dit heeft als voordeel dat de pup zich niet zo eenzaam voelt en geen verlatingsangst opbouwt, je zorgt ervoor dat ze goed zijn uitgelaten zodat je zeker weet dat ze niet hoeven te plassen of poepen
Piepen betekent hooguit dat je je hand tegen de tralies aan houd/in de doos houd om te laten weten je bent niet alleen (sommigen houden dit piepen best lang vol), grote kans dat ze snachts wakker worden, als ze dan piepen betekend dit dat ze moeten plassen of poepen.
Haal ze eruit en breng ze naar de plek waar ze hun behoefte kunnen doen, je blijft heel rustig, niet gaan spelen, en als ze hun behoefte hebben gedaan dan is het de hemel in prijzen, oppakken en weer terug in de bench/doos.
Ze hebben snel genoeg in de gaten hoe het werkt. als het goed gaat verhuis je de bench/doos langzaam naar beneden of de plaats waar die voor vast komt te staan. Zo maak je de overgang van warm nest met broertjes en zusjes naar zelfstandigheid geleidelijk en zal het makkelijker geaccepteerd worden.
Als ze denken u over te kunnen halen zal dit proces langer duren. Dus houd vol, een pup leert snel. 

Op dag twee begin je met je normale ritme,

Rust
Uw pup is een baby die veel rust nodig heeft, geef die kans dan ook, als ze gaan slapen laat ze dan slapen eventueel leg je ze op hun eigen slaapplaats,
leren ze ook meteen dat dat de plek is waar ze zich terug kunnen trekken en ongestoord kunnen slapen.
Die slaap is hard nodig om te groeien en te ontwikkelen.
Ga je ze steeds storen in hun slaap krijg je een hondjes wat vervelend word, zich opgejaagd voelt, geen rust heeft, en zelfs kan gaan bijten.
Als er kinderen aanwezig zijn leer ze dat slapen, of het zich terug trekken in de mand of bench betekend af blijven, de pup/hond zoekt rust en wil dan niet gestoord worden.

 de verschillende fase van een pup
 
 

q

r

s

skelet van een pup, het lijkt een losse boel daarbinnen maar tussen de verschillende botjes zitten groeischijven, die zijn nog zacht, moeten zich nog ontwikkelen, maar kunnen wel beschadigen bij overbelasting of trauma.
dit is een twee weken oude deense dog


signalen van de hond herkennen

Signalen
Hoe kunnen we kalmerende signalen herkennen en gebruiken ? 

Hoofd wegdraaien
Dit signaal kan als een snelle beweging komen. De hond kan zijn hoofd naar de zijkant draaien om naar de andere kant te kijken of de hond kan zijn hoofd langere tijd naar de zijkant gedraaid houden. 
Je hond kan deze hoofdbeweging gebruiken wanneer er een andere hond aankomt. Misschien komt de andere hond iets te snel of te recht op hem af, of misschien gaf hij eerst zelf al wel een kalmerend signaal waarop je hond antwoord moet geven. Je hond kan zijn hoofd ook wegdraaien wanneer je over hem heen of naar hem toe buigt, wanneer je hem optilt, klopjes geeft op de kant die het verst van je vandaan is en vele andere soortgelijke situaties. Hij staat misschien helemaal stil, maar draait zijn hoofd weg en dat is om je te vertellen dat hij zich onbehaaglijk voelt in de situatie waarin hij zich bevindt. Je kunt dit signaal heel effectief zelf gebruiken. Wanneer een hond zich onzeker gedraagt of kalmerende signalen geeft wanneer je hem nadert, kun je je hoofd wegdraaien. Een hond die zich plotseling te dicht bij je bevindt zal misschien keffen of grommen. Draai je hoofd weg, dat merkt hij. Het betekent dat je geen bedreiging vormt. 

Wanneer twee honden elkaar tegenkomen zul je vaak kunnen zien dat ze beide een of meerdere malen het hoofd wegdraaien, voordat ze elkaar gaan begroeten – waarbij ze dan weliswaar niet meteen recht op elkaar af gaan, maar wel met meer vertrouwen in elkaar. Wanneer je de camera tevoorschijn haalt en een foto van je hond wil nemen, recht van voren, zul je bijna altijd een foto krijgen van een hond die naar de zijkant kijkt – de hond moet de camera kalmeren. 

Je kunt zelf al deze mogelijkheden gebruiken om te kalmeren. Heb je om de een of andere reden problemen met het draaien van je hoofd, of zoals mij wel eens vaker gebeurd is, dat je plotseling recht tegenover een hond staat die in de verdediging is en al waarschuwend gromt als je alleen maar je hoofd gebruikt, dan kan knipperen een goed alternatief zijn. 

De ogen gebruiken
Dat kan ook betekenen dat de blik wordt afgekort, zoals wij dat noemen. Dat wil zeggen de oogleden laten zakken. Niet staren, maar de blik zachter maken. Dit is iets waarop je kunt letten wanneer je ‘oogcontact’ traint. 
Ga niet op ooghoogte met je hond staan of zitten, zodat het oogcontact te direct en bedreigend wordt. Blijf bijvoorbeeld rechtop zodat je blik wordt verkort en zacht naar beneden naar de hond wordt gericht. 
Dit geldt natuurlijk ook voor zaken zoals een hond optillen en hem dwingen je recht aan te kijken. Of wanneer hij op een tafel staat voor onderzoek of iets dergelijks. Niet recht aankijken, maar gebruik een van de dingen die we hier hebben genoemd. De hond zal in een dergelijke situatie vaak zijn hoofd wegdraaien, zijn blik weg laten glijden of andere signalen geven. Let op wat je hond zegt. 

Wegdraaien 
De zijkant of rug naar iemand toedraaien is een sterk kalmerend signaal. Vaak zal een hond eerst een ander signaal gebruiken en wanneer dat niet voldoende werkt, zal hij zich wegdraaien. Honden gebruiken dit bijvoorbeeld vaak wanneer iemand onverwacht of te snel opduikt. Dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. 
Je hond zal dit signaal in veel situaties gebruiken. Wanneer een andere hond te gehaast en snel op hem af komt. Wanneer jij boos wordt en agressief overkomt of wanneer jij op de hond afgaat met de duidelijke bedoeling hem te bestraffen of vervelend te zijn. Wanneer jonge honden oudere honden plagen, is het meestal zo dat de oudere hond zich wegdraait. Wanneer je aan de riem rukt en op je hond moppert, zal hij zich afwenden om je te kalmeren. Hij gebruikt deze signalen helemaal niet om dominantie of leiderschap te laten zien - hij probeert zo goed en zo kwaad als het kan een conflict te vermijden. 
Je kunt dit signaal zelf gebruiken om je eigen hond of die van anderen te kalmeren. Wanneer een hond duidelijk bang voor je is, draai dan weg. Voelt de hond zich door je bedreigd, laat hij zijn tanden zien, gromt, blaft of valt hij uit – draai dan weg. Als een hond erg blij en opgewonden is en tegen je opspringt – draai je rug naar hem toe en het springen zal snel over zijn. 

De neus likken
De hond likt met een snelle beweging van de tong langs zijn lippen, soms helemaal tot aan zijn neus. Dit gebeurt vaak zo snel dat het bijna niet mogelijk is om te zien, wanneer je niet onafgebroken je ogen op de hond gericht houdt. De hond gebruikt dit signaal vaak wanneer hij een andere hond ontmoet, vooral wanneer deze hond dichterbij komt. 
Je eigen hond kan het ook gebruiken wanneer je over hem heen buigt, hem vastpakt, op strenge toon tegen hem praat en in vele andere situaties. 
Sommige honden gebruiken dit signaal meer dan andere, maar begrijpen doen ze het allemaal. Het is mogelijk dit signaal zelf ook te gebruiken, door je lippen af te likken, of alleen het puntje van je tong te laten zien. Maar misschien vind je het niet prettig dat te doen. 

Bevriezen
Je hond kan bevriezen in staande, zittende of liggende houding en zich volkomen passief opstellen om iemand te kalmeren. Twee reuen die elkaar tegenkomen zullen zeer voorzichtig zijn met wat te doen om de kans op een conflict niet te vergroten. Ze zullen vaak langzame bewegingen gebruiken en stokstijf stilstaan in een ‘bevroren’ positie tot een van beiden zich verwijdert.
Wanneer je boosheid of agressie toont wanneer je je hond bij je roept, zul je wel eens meemaken dat je hond volkomen stil blijft staan of zitten op de plaats waar hij was. Het lijkt dan ook net of hij je helemaal niet gehoord heeft. 
En alweer: dit heeft niets met dominantie of koppigheid te maken – je hond probeert gewoon jouw agressie te kalmeren. 
Stop je eigen gedrag en ga over op een andere tactiek. Wees vriendelijk, beweeg je zelf weg en stop met je dreiging – je hond zal komen. 

Langzame bewegingen
Snelle bewegingen werken dreigend, langzame bewegingen hebben een kalmerend effect. De ene keer vermindert je hond zijn vaart slechts een beetje, de andere keer gaat hij echt zo hard op de rem dat er nauwelijks nog beweging te zien is. En soms stopt hij helemaal. Langzame bewegingen worden veel gebruikt wanneer je hond een andere hond in het oog krijgt. 
Let de volgende keer dat je de hond uitlaat maar eens op wanneer hij plotseling langzamer gaat lopen. In plaats van op de hond te mopperen, aan de riem te trekken of nog erger, aan de riem rukken, moet je eens om je heen kijken. 
Wanneer er iemand aankomt waarvan je hond vindt dat hij die moet kalmeren, laat dat dan gebeuren. Het kost je alleen een beetje observatietijd en begrip. Je hond gaat in veel situaties waar je misschien niet eens over nadenkt langzaam bewegen. 
Wanneer je de hond roept en je stem is boos, geïrriteerd of wat men ‘dominant’ noemt, zal de hond in de meeste gevallen ogenblikkelijk zijn vaart verminderen om je te kalmeren. 
Wanneer je behendigheid met je hond doet en zo gedreven bent om je hond zo snel mogelijk met je mee te krijgen dat je gaat springen, met je armen zwaait en zelf erg actief wordt, zul je vaak ervaren dat je hond zijn tempo vermindert en steeds langzamer gaat lopen. Niet om je te pesten, zoals je misschien denkt, maar omdat hij je drukke bewegingen wil kalmeren.
Wanneer er veel honden bij elkaar zijn en er is er een erg wilde hond bij of een hond die veel te snel rond rent, zie je in de regel dat een van de andere honden bijvoorbeeld zijn vaart zal minderen of misschien helemaal zal stoppen om de anderen te kalmeren. Wanneer je merkt dat een hond op jou reageert, trap dan op de rem en ga onmiddellijk langzamer bewegen. Of beweeg je zelfs hij de hond vandaan, ga in ieder geval niet recht op de hond af. Je kunt ook in een ander verband langzame bewegingen krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld gehoorzaamheid traint, zal een strenge, bevelende stem er heel vaak toe leiden dat een af-oefening een vreselijke ervaring wordt. Het strenger de toon van je stem, des te langzamer de hond af zal gaan. Uiteindelijk wordt een goed oefenmoment zo helemaal verpest. Je kunt de hond tegen zijn zin af laten gaan en denken dat je hebt gewonnen, maar een goede oefening wordt het zo nooit. 

Kwispelen 
Wanneer een hond kwispelt hoeft dat helemaal niet te betekenen dat hij blij is. Zeker niet wanneer er gekwispeld wordt in combinatie met signalen die iets anders vertellen. Bijvoorbeeld wanneer de hond bang, onzeker, boos of gestresst is, betekent kwispelen in eerste instantie dat je hond jou, zichzelf of wat het ook is probeert te kalmeren. Je zou zelfs kunnen beweren dat kwispelen een ‘witte vlag’ is, een verzoek om genade – een kalmerend signaal dus. Dit is een signaal dat door mensen natuurlijk moeilijk te gebruiken is, maar gelukkig is er een heel arsenaal signalen die voor ons veel gemakkelijker zijn. 

Speelhouding
Door de voorpoten zakken in gebogen positie is heel vaak een uitnodiging om te gaan spelen. Daarom noemen we het ook de speelhouding. De hond zal dan meestal heen en weer bewegen en zich uitnodigend gedragen. Soms zie je echter dat je hond door zijn voorpoten zakt en stil staat, of misschien gaat hij een keer omlaag en dan gelijk weer omhoog. Misschien is er dan iets om hem heen dat hij wil kalmeren. Dat kan een andere hond zijn, het kan een voorwerp zijn of een ander dier. 
Wanneer mijn paarden vlakbij het hek staan, gaan veel honden die langs de paardenwei lopen, in de speelhouding. Vooral wanneer de paarden zich omdraaien en naar de hond kijken. Zelf kun je iets dergelijks gebruiken door je armen (“voorbenen”-) naar beneden uit te strekken. 
Soms zie je dat volwassen honden de speelhouding gebruiken ten opzichte van een angstige pup. Ze zijn misschien niet echt geïnteresseerd in spel, maar het heeft een rustgevend effect en wordt gebruikt als kalmerend signaal. 

Gaan zitten
Soms gaat de hond gewoon zitten, maar soms, om een groter effect te sorteren, keren ze (je) ook nog de rug toe voor ze gaan zitten. Je kunt dit signaal eenvoudig zelf gebruiken. Als je eigen hond of een andere hond onzeker, gestresst, onrustig of iets dergelijks is of jankt en piept, ga dan zitten en ontspan je. Lees de krant, kijk TV of ga gewoon zitten. Dat heeft een ongelofelijk kalmerend effect. We gaan wel eens met een hele club een wandeling maken en dan raken de honden misschien een beetje opgewonden door het spel en het samenzijn. 
Ga zitten en lijn de hond bijvoorbeeld aan, zodat hij niet rond kan blijven lopen. Negeer de hond, blijf rustig zitten en dan wordt alles vanzelf tamelijk snel weer rustig. 

Gaan liggen
Hierover bestaan een aantal misverstanden. Gaan liggen en je buik tonen kan in sommige gevallen onderwerping genoemd worden. Gaan liggen met je buik op de grond heeft echter niets met onderdanigheid te maken. Het is daarentegen een van de krachtigste kalmerende signalen die bestaan. Vaak is het zo dat een hond die hoog in de rangorde staat, gaat liggen om de onrust uit de roedel weg te halen. Je hond zal dit signaal gebruiken wanneer er om hem heen wild wordt gespeeld. Een volwassen hond kan het gebruiken om een andere onzekere hond te kalmeren. 
Wanneer twee honden spelen en er wordt er één moe, zal hij vaak gaan liggen om het spel te stoppen. Het effect van gaan liggen is sterk. Daarom is het een van de beste en krachtigste hulpmiddelen die je zelf ter beschikking hebt om je hond te kalmeren. Ga op de bank tv kijken of lezen – er is geen betere methode om je hond tot rust te brengen. 

Gapen 
Dit is een signaal dat veel mensen erg fascinerend vinden. Wij mensen gapen veel wanneer we moe zijn, gestresst of in situaties waarin we gespannen zijn. Honden doen dat ook, maar ze gebruiken het gapen veel vaker om te kalmeren dan omdat ze moe zijn. Je zult je hond zien gapen wanneer hij opgewonden is omdat hij uit mag. Je rommelt nog wat en trekt je jas aan, je hond blijft maar gapen. 
Honden gapen erg vaak in de wachtruimte bij de dierenarts, maar ook in situaties wanneer je tegen je kinderen schreeuwt, luid ruzie maakt met je wederhelft of op een andere manier ruzie en conflicten veroorzaakt. Bedenk dat voor de conflictvermijder die de hond is, de kleinste aanduiding van een conflict iets is dat hij wil stoppen. Wanneer jullie thuis ruzie maken, kijk dan eens naar je hond – misschien zit hij in een hoekje te gapen om jullie op te laten houden. 
Gapen is iets dat je zelf zeer doeltreffend kunt gebruiken om je hond te kalmeren. Gapen is bovendien iets natuurlijks voor de meeste mensen, dus het moet niet zo moeilijk zijn om dat te gebruiken. Je ziet vaak dat mensen kleine hondjes optillen. Die zullen bijna altijd wegkijken, en heel vaak zullen ze ook gapen ter kalmering in zo’n veel te opeengepakte en onbehaaglijke situatie. 
Gapen werkt niet altijd, maar het is in ieder geval totaal ongevaarlijk om zelf eens te proberen. Het doet niemand kwaad, niemand wordt er bang van en de situatie zal er ook nooit slechter van worden. Heb je al geprobeerd naar je hond te gapen en had het geen effect? Tja, dan kun je het verder wel laten. Maar bedenk dat je soms even moet gapen voor er antwoord komt. Wat is dan het antwoord? Heel vaak zal ook de hond een gaap geven, voordat je ziet dat hij begint te ontspannen. 

In een bochtje lopen 
Honden lopen normaliter niet recht op elkaar af. Dat kunnen ze doen wanneer ze elkaar goed kennen. Of wanneer ze om andere redenen erg zeker van elkaar zijn. In sommige gevallen geven ze zo veel andere kalmerende signalen dat ze het aandurven om recht op elkaar af te lopen. Maar gewoonlijk veranderen ze van richting, veel of weinig, geheel afhankelijk van de situatie. Dat is ook de reden dat zo veel honden onzeker worden of in de verdediging gaan wanneer wij hondeneigenaren onze honden dwingen recht op een andere hond af te lopen of er rakelings langs te lopen. De meeste kunnen dit niet aan. 

In zulke situaties helpt gehoorzaamheid helemaal niets. We kunnen de hond het commando volg geven en dat zal hij wellicht ook doen, maar hij voelt zich daarbij helemaal niet veel beter. Hij doet iets tegen zijn instinct in, en instinct is sterk bij een hond. 
Let de volgende keer dat je hond een andere hond tegenkomt eens op welke signalen ze elkaar geven en hoe groot de bocht is die ze maken wanneer ze zelf mogen kiezen. Je kunt zelf ook in een bocht lopen wanneer je een hond ontmoet. Wanneer je recht op een hond afloopt, krijg je een kalmerend signaal. Wellicht is de hond gelijk al in de verdediging omdat hij slechte ervaringen heeft. Hij zal dan uitvallen, blaffen, grommen of op een andere manier proberen je af te schrikken. 
De volgende keer dat je hond aan de andere kant van je gaat lopen, moet je dit gewoon laten gebeuren. Als er iemand voorbij moet en er is weinig plaats of je toont geen enkel teken om in een bocht te gaan lopen, zal je hond meestal naar de kant gaan die het verst van de tegemoetkomende hond af is. 

Honden hoeven natuurlijk niet altijd te volgen. Doe wat rustig aan met je eisen aan gehoorzaamheid en loop met je hond zonder er voortdurend aan te denken waar hij moet lopen. Bovendien zal het altijd belangrijker voor een hond zijn om een mogelijk conflict te vermijden dan om gehoorzaam te zijn.

Snuffelen 
Als honden snuffelen, zeg je nu natuurlijk, ja, dat doen ze. En vaak snuffelen ze om luchtjes op te nemen, omdat ze het heerlijk vinden om te snuffelen en ‘de krant te lezen’. Maar snuffelen wordt in feite ook vaak gebruikt als kalmerend signaal. 
Wanneer je begint met het observeren van honden zul je het vaak en zeer duidelijk zien worden als kalmering. Dit soort snuffelen kan een beweging met de neus naar de grond zijn, zonder echt de grond te raken, en dan in één keer weer omhoog. In sommige gevallen kan het een langdurig snuffelen zijn met de neus op dezelfde plek. Soms kun je dan zien dat de neus de grond weliswaar raakt, maar dat de ogen alles volgen wat er om de hond heen gebeurt. Je zou de situatie in het grote geheel moeten zien om te weten wat er eigenlijk aan de hand is. En soms kun je alleen maar raden. 
Je bent uit met je hond en er komt een hond met eigenaar recht op je af. Je hond zal in deze situatie misschien een beetje wegkijken van degene die komt en in de berm snuffelen tot de ander voorbij is. Hierkomen is een van de oefeningen waarbij je vaak snuffelen ziet van de kant van de hond. En opnieuw: het is niet omdat de hond ‘dominant’ is of de baas probeert te zijn of iets dergelijks. Het is omdat hij de irritatie in je stem hoort. Misschien zie je er wel dreigend uit. Soms is het ook omdat een hond een andere hond wil kalmeren die in de weg loopt. Of omdat hij geen zin heeft om te komen om naar huis te gaan als hij het zo leuk heeft. Net als kinderen; kunnen we niet even blijven nu het zo leuk is…?De meeste honden gebruiken snuffelen als een kalmerend signaal. 
Soms gaat de neus zo weinig naar beneden dat je het bijna niet registreert. In ieder geval niet als je je ogen niet op de hond gericht houdt. Soms is er echter ook geen twijfel mogelijk. 

Opsplitsen 
Het is vooral belangrijk om twee honden op te splitsen, die niet bij dezelfde roedel horen en druk gedrag vertonen en erg dicht bij elkaar zijn. Wanneer je je fysiek tussen honden plaatst, kun je daarmee voorkomen dat de te grote nabijheid in een conflict eindigt. Ook binnen de roedel kan het te dicht bij elkaar zijn een reden zijn voor een mogelijk conflict. Veel mensen begrijpen het opsplitsen verkeerd en denken dat het iets te maken heeft met jaloezie. Hoogst onwaarschijnlijk. Wanneer gebruikt je hond dit signaal? Hij kan het gebruiken wanner je iemand op bezoek krijgt die je wil omhelzen. De hond kan proberen je op te splitsen wanneer een vreemde je een hand geeft of te dicht bij komt naar zijn zin. 
Hij kan het ook gebruiken wanneer je elkaar omhelst, thuis op de bank, een dansje in de keuken maakt, een kind op schoot hebt en in vele andere dagelijkse situaties. Wanneer twee honden in hun spel ruziën en ze worden wat gewelddadig, kan een derde hond ingrijpen en de honden opsplitsen door van de achterkant of ze zijkant tussenbeide te komen. Er zijn veel honden die dit van hun bazen niet mogen doen. Wanneer ze richting andere honden gaan om ze te gaan opsplitsen, worden ze teruggeroepen of geschreeuwd en krijgen het commando af of blijf of iets dergelijks. 
Ze krijgen heel eenvoudig dus niet de kans om deze unieke en prachtige taal te ontwikkelen, die zo belangrijk is om rust en orde te creëren. Wij mensen kunnen het opsplitsen ook gebruiken. Omdat honden dit zelf beheersen en zo goed begrijpen wat het betekent, kunnen we het zeer effectief toepassen op honden. 
Wanneer twee honden wat gespannen gedrag naar elkaar gaan vertonen, kun je er gewoon tussenin gaan staan, zodat er een beetje afstand tussen beide ontstaat. Als je hond naar iemand blaft, kun je wellicht gewoon voor je hond gaan staan, waardoor je tussen je hond en de persoon waarnaar hij blaft komt te staan. In de regel draait de hond dan snel de andere kant op als je dat doet. 

Opsplitsen vraagt misschien een beetje training en het moet uitgevoerd worden op een rustige en niet bedreigende manier, met je rug naar de hond toe. Wanneer je eenmaal hebt geleerd dit toe te passen in het ongelofelijk effectief. Opsplitsen is een van de meest spannende signalen die honden hebben. En het is ongelofelijk om te zien hoe snel ze een situatie in zich opnemen en hoe snel en effectief ze gewoon tussenbeide komen en hoe goed ze erin zijn om andere honden met dit signaal te kalmeren. 
Veel te veel verkeerd begrepen gehoorzaamheid en controle heeft veel honden verpest omdat ze altijd gestraft worden voor het gebruik van hun natuurlijke instincten om te kalmeren. Tenslotte durven ze dit signaal niet meer te gebruiken of ze vergeten gewoon hoe ze het moeten doen. Ik zie vaak honden die graag willen, die vertwijfeld rondlopen en niet weten wat ze moeten doen omdat het ze is afgeleerd. Ze missen het zelfvertrouwen hun eigen taal te gebruiken, terwijl taal zo ongelofelijk belangrijk is voor alle diersoorten, inclusief mensen. Zonder taal zijn we behoorlijk hulpeloos. Er zijn meer signalen die we kort zullen noemen. Een aantal wordt niet zo vaak gebruikt, maar honden zullen ze toch herkennen en zich erna schikken. 

Poot optillen 
Dit is een kalmerend signaal dat je wel eens tegen zult komen, maar wellicht niet zo vaak. 

Markeren
Daar weten we nog weinig van, maar alle observaties die ik heb gedaan geven aan dat markeren in ieder geval niet altijd gewoon een kwestie van markeren van een territorium is. 
Soms is het pure stress, zoals wij mensen ook van de zenuwen naar het toilet kunnen blijven rennen. 
Soms gebruiken honden het als een sociaal gebeuren, net zoals wij met elkaar een kopje koffie drinken. Op deze manier kunnen honden met elkaar gaan plassen en zo iets ongevaarlijks met elkaar doen. Ze hebben immers ook niet zo veel keuze daarin! In een groep honden zie je vaak dat ze plassen in een groepje, min of meer op dezelfde plek, waarbij het geheel willekeurig is wie als eerste of als laatste plast. Het kan net zo goed de kleine pup zijn, of de springerige jonge hond, die niet weet waar hij mee bezig is, als de leider van de roedel. 
Tenslotte kan markeren ook een kalmerend signaal zijn. Een paar honden die ik heb gekend hebben het heel duidelijk gebruikt in situaties met andere en onzekere honden om ze te kalmeren 

Reactie-overdracht 
Reactie-overdracht kun je omschrijven als iets anders gaan doen. Het wordt door sommige honden vaak gebruikt, zonder dat je er eigenlijk over nadenkt. Een hond kan ook net doen of hij enorm veel belangstelling voor iets heeft, terwijl hij in werkelijkheid niet weet wat hij aanmoet met een mens die dreigend gedrag vertoont. 

Lachen
Sommige honden gebruiken ‘een lach’ als een sympathiek contact, terwijl andere het duidelijk als kalmering gebruiken. Soms is het ene mix van beide. Misschien is het moeilijk om precies te weten wat het is, maar wij mensen zullen immers nooit zo zeker worden dat we altijd precies weten wat een hond aangeeft. 
Een enkele keer moeten we gewoon raden. Maar ook dat kan spannend zijn! Signalen kunnen worden aangeleerd. Honden kunnen leren om ze meer, vaker en sterker te gebruiken vanwege reacties die ze uit de omgeving krijgen. 

Andere signalen Dan zijn er nog signalen die je een enkele keer kunt waarnemen: - met de lippen smakken - een onverstoorbare kop trekken en puppygedrag vertonen - je puppyachtig en kinderachtig gedragen, ook al ben je volwassen. 

Honden hebben ook andere signalen die je iets kunnen vertellen over hun gevoelens. De afstandvergrotende signalen zoals tanden laten zien, grommen, blaffen, uitvallen (afschrikken) en signalen waar de meeste mensen te veel waarde aan hechten zoals de staart omhoog zetten en borstelen. Deze laatste twee betekenen in de regel weinig anders dan dat de opwinding van de hond groter is dan normaal. Dat kan van blijdschap zijn, maar ook uit onzekerheid of gewoon omdat er iets typisch gebeurt. Kijk ernaar en observeer dat je hond opgewonden is, maar trek je er niet te veel van aan. 
Probeer liever de kalmerende signalen van je hond te lezen. Die zijn veel belangrijker. Om dat wat we kalmerende signalen noemen samen te vatten: In tegenstelling tot de bedreigende signalen, die de bedoeling hebben de afstand te vergroten, iemand weg te houden of te zorgen dat hij verdwijnt, zijn de kalmerende signalen erop gericht te ontspannen, angst, stress, boosheid en dingen die op een of andere manier tot een conflict kunnen leiden te kalmeren. We kunnen ze ook vredesbewarend, conflictoplossend, ontspannend of wat dan ook noemen, de bedoeling is gewoon om rust te creëren en een conflict te voorkomen. 
Een aantal kalmerende signalen kan ook anders worden genoemd, zoals bijvoorbeeld reactieoverdracht, oversprong en dergelijke, maar wij kiezen ervoor om de naam kalmerende signalen te behouden omdat het effect kalmering is. 

Leiderschap en ouderschap
Jarenlang is het een mythe geweest dat je je leiderschap ten opzichte van je pup voortdurend moet bevestigen om te voorkomen dat hij het niet van je over gaat nemen en de baas wordt. Veel trieste hondenlotgevallen en veel problemen zijn uit deze mythe voortgekomen. 
We zouden kunnen stoppen het leiderschap te noemen en het liever ouderschap noemen, want dat is namelijk wat het is. Het is bovendien zeer logisch. Wanneer wolven of wilde honden een roedel vormen, gebeurt dat in de regel met als basis twee honden die een paar vormen en een nest krijgen. Deze pups groeien op onder de geduldige, liefdevolle en verzorgende aandacht van hun ouders. Niemand is geduldiger en liever voor hun jongen dan honden en wolven. De pups kunnen tegen hun ouders tekeer gaan zonder er enige vorm van straf voor te krijgen. Wanneer de ouders een prooi hebben gevangen, eten ze wat en gaan ze vervolgens eerst naar de pups voordat ze zichzelf vol eten. 

De eerste maanden in het leven van een pup bestaan alleen maar uit zekerheid en liefdevolle ouders, spel met de andere pups en een betrouwbare opvoeding. Tot de 8 à 9 weken oude pup bij zijn nieuwe eigenaren komt, die hem aan het nekvel schudden omdat hij iets “verkeerd” deed. Of die hem op zijn rug leggen, tegen hem schreeuwen en veel andere dingen doen die de totaal onvoorbereide pup de schrik van zijn leven bezorgen. De kleine pup krijgt een shock. Hij wordt bang, onzeker, hij mist volledig vaste grond onder zijn voeten. En dan beginnen de problemen. De bange kleine pup gromt wanneer iemand hem beetpakt, want hij is bang om weer straf te krijgen. 
Mensen roepen wat over leiderschapproblemen, adviseren de pup harder aan te pakken en dan zijn we een weg ingeslagen die alleen maar zal leiden tot nog meer problemen en een leven vol ellende voor de hond. Een kleine hond komt vol vertrouwen bij je. Hij verwacht dat zijn nieuwe ouders net zo geduldig en liefdevol als hij gewend is. Vergeet het woord leiderschap bij een pup. Denk in termen van ouderschap. 
Natuurlijk moet de kleine pup de regels van het huis en andere dingen leren, maar niet alles in één keer! En dat lukt prima als je de kleine pup net zo behandelt al je je eigen kinderen hebt behandeld toen ze klein waren. Misschien zelfs nog wat zorgvuldiger? Honden zijn namelijk fantastische ouders, waar wij nog veel van kunnen leren. 

Tot een pup 4 à 4½ maanden oud is, leeft hij op een “puplicentie”. Dat wil zeggen dat ze behoorlijk wat mogen doen voordat de volwassen honden reageren. En wanneer er met ze ‘gepraat’ wordt, gebeurt dat op een constructieve en niet-gewelddadige manier. Waarom grijpen wij mensen zo makkelijk naar fysiek geweld? 
Denk je eens in hoe ongelofelijk angstig het moet zijn voor een kleine hond om bedreigd en fysiek aangepakt te worden door een reus die vele malen groter is dan hijzelf. Vervolgens beginnen de eigenaren te klagen dat de hond slecht hoort, dat hij niet komt wanneer ze roepen en vele andere kleine problemen die in het dagelijks leven tamelijk lastig kunnen zijn. 
De pup heeft geleerd om te proberen de eigenaar te ontlopen door te doen of hij er niet is, en hij gebruikt heel veel kalmerende signalen om zijn eigenaar weer aardig te maken. Wanneer dat geen nut heeft, kan de hond op den duur stoppen met het gebruiken van kalmerende signalen. De hond zal dan leven in een wereld zonder andere taal dan de taal van geweld. Ze kunnen hun eigen taal niet gebruiken, omdat niemand er rekening mee houdt. Ze worden taalloos. Er zijn ontzettend veel hond die volledig passief zijn en niets durven ondernemen, niet nieuwsgierig durven zijn. Ze hebben het gewoonweg opgegeven om hond te zijn. Dit zijn de honden die men meestal erg braaf noemt. Ze zijn niet braaf – ze hebben het opgegeven. Andere honden raken dusdanig gestresst dat ze een probleem voor hun omgeving worden. De voortdurende onzekerheid waaronder ze leven maakt dat ze een chronisch stressniveau opbouwen, wat dan weer kan betekenen dat ze de inventaris vernielen, blaffen, bang worden voor geluiden, mensen en andere honden, zogenaamd agressief worden, aan de riem trekken enzovoorts. 

Een veilige, vriendelijke en zorgzame puppytijd en wat geduld wanneer de ‘puberjaren’ beginnen, met ouders die rekening houden met het feit dat de pup laat zien wat hij voelt, maakt dat de pup zich kan ontwikkelen in samenspraak met zijn roedel. In plaats van hem te onderdrukken met een gewelddadig leiderschap, geven we de hond de basis die hij nodig heeft om een harmonische en goed functionerende hond te worden. Bedenk dat honden die pups opvoeden daar perfecte honden van maken. 
Wolven die hun jongen opvoeden maken daar perfecte wolven van. Wanneer wij pups opvoeden krijgen we meestal problemen. Het is tijd om eens goed te kijken naar wat leiderschap eigenlijk is. Als je er heel nuchter naar kijkt is het niets anders dan goed ouderschap. Wanneer de pup in huis komt, neem je gewoon de rol op je die een ouder heeft wanneer er een kind in het gezin komt. Wij maken kleine kinderen ook niet meer bang, dat wordt in ieder geval niet langer geaccepteerd. We moeten daarom ook niet accepteren als het om pups gaat. 

Bron: Kalmerende signalen van Turid Rugaassocialiseren

Socialiseren is het leren omgaan door de hond met levende en niet levende prikkels, veranderende situatie en omgevingsfactoren waar de hond op latere leeftijd mogelijk ook mee geconfronteerd wordt.
De Rol van de fokker en van jou als eigenaar is daarbij van groot belang. Zij moeten er voor zorgen dat de pup met de hierboven genoemde prikkels en omstandigheden kennis kan maken. Ook moet de fokker en jij er voor zorgen dat die kennismaking op een voor de pup veilige wijze zal plaatsvinden. Dus de fokker/jij  moet er voor zorgen dat de pup met deze prikkels en die omstandigheden positieve ervaringen opdoet en daar geleidelijk aan, aan blootgesteld wordt om zo te voorkomen dat er negatieve ervaringen worden opgedaan. Omdat de pup het eerste gedeelte van de socialisatiefase nog bij de fokker zit is het aan te bevelen om je pup bij een fokker te halen die zijn verantwoordelijkheid kent met betrekking tot het socialiseren van de pup. Vraag bij de fokker na wat hij/zij daaraan gedaan heeft.  Sleur de pup niet aan zijn riem (zoals dat wel eens wordt aanbevolen door  “hondenkenners”) naar datgene toe waar hij bang voor is want dat maakt alleen maar dat hij er nog angstiger voor wordt. Is de pup ergens bang voor neem dan enige afstand van datgene waar hij bang voor is en probeer hem af te leiden. Kennismaking met nieuwe prikkels kun je het beste ondersteunen met de aanwezigheid van reeds bekende prikkels voor de pup. Bijvoorbeeld laat de pup kennismaken met een nieuwe hond of andere persoon bij jou in huis als die omgeving voor de pup al vertrouwd is. En de aanwezigheid van jou kan daar ook ondersteunend bij werken.


Wanneer socialiseren


Het socialiseren van de pup dient vooral plaats te vinden in de periode vanaf de 4e levensweek tot ongeveer 16 weken. Natuurlijk eindigt de socialisatie dan niet plotseling. Je moet ook na die 16 weken nog regelmatig bezig zijn met het socialiseren. Is de pup in de leeftijd tussen van 4 tot 16 weken niet of onvoldoende gesocialiseerd dan is er een belangrijke “leerperiode” uit het leven van de hond voorbij en kun je op latere leeftijd daar de gevolge van ondervinden zoals bijvoorbeeld angst van de pup voor honden, mensen, dingen, het agressief reageren op alles en nog wat enz. enz. Een aantal van die gedragingen zijn dan onomkeerbaar.


De kritieke fasen

Het is voor de opvoeding van de pup van belang dat je de verschillende fasen in de socialisatie van je pup kent. Deze verlopen bij alle pups het zelfde. Deze fasen zijn medebepalend voor de ontwikkeling van het gedrag van de hond op latere leeftijd.
Naam Leeftijd Kenmerken
Neonatale fase 0 – 14 dagen ·         Slapen, eten, warm blijven·         ogen en oren nog dicht·         Reuk aanwezig·         Inprenting op soortgenoten en mensen 
Overgangsfase 14 – 20 dagen ·         Ogen en oren open.·         Motoriek wordt beter·         Eerste spelbewegingen met nestgenoten·         Doen zelfstandig hun behoefte
Primaire Socialisatie fase 4-12 weken ·         Ontdekken van de omgeving·         Wennen aan omgevingsfactoren·         Socialiseren op mensen·         Hondentaal leren·         Leren wat “nee”e.d. betekent·         8e week extra gevoelig voor indrukken·         Vluchtinstinct ontwikkelt zich·         Deze periode is niet meer over te doen·         Leerperiode
Secundaire Socialisatie fase 12 wk – 6 mnd ·         Onderhouden van Socialisatie op omgevingsfactoren en mensen en dieren·         Spelletjes met als doel wat kan wel en wat niet·         Wisseling v.d. melktanden = bijten en kluiven·         Periode van angst·         4-8 maanden nieuwe angstfase·         Leerperiode
Adolescentie  fase 6 – 14 maanden ·         Teven worden loops en Reuen tillen poot op·         Periode van niet luisteren komt voor·         Periode van angst komt voor·         Eventueel rangorde conflicten mogelijk·         Scholen van gedrag
Volwassenheid vanaf ca. 14 mnd ·         Fysieke uitgroei·         Geestelijke rijpheid·         Veel aangeleerd gedrag·         Doorgaan met aanleren nieuw gedrag en onderhouden bestaand gedrag

 
Met de pup naar een socialisatiecursus

Het is aan te bevelen om met je pup naar een goede hondenschool te gaan die ook een puppy socialisatie cursus verzorgt. Daar kun je onder deskundige leiding van een instructeur de socialisatie van je pup ter hand nemen. Een goede puppy socialisatie cursus bestaat uit praktijk en theorielessen.


Wanneer met de pup naar een cursus en het misverstand

Er bestaan nogal wat misverstanden over met welke leeftijd van de pup je naar de hondenschool kunt gaan. Sommige dierenartsen raden aan omdat pas te doen als de pup zijn volledige enting heeft gehad en dat is op een leeftijd van ca. 12 weken. Dan is het grootste en belangrijkste deel van de socialisatie periode al voorbij. Daarom is het aan te bevelen om met je pup zo snel mogelijk naar een goede hondenschool te gaan en dat kan dan al vanaf een leeftijd van ca. 7 a’ 8 weken. De eerste enting heeft de pup dan al gehad en het gevaar voor infectie is op een goede hondenschool minimaal en zeker minder dan dat je, je pup bijvoorbeeld meeneemt naar de spreekkamer van een dierenarts.  Niet tijdig socialiseren kan vervelende gevolge hebben voor het gedrag van de hond in de toekomst.   De antistoffen die de pup meegekregen heeft van de moederhond samen met de eerste enting geeft voldoende bescherming. Zorg er wel voor dat je pup op tijd zijn vervolg entingen krijgt.

socialisatie programma


Zie voor de socialisatie van je pup de lijst hieronder. Deze is natuurlijk niet compleet, maar geeft je een goed inzicht wat er allemaal bij komt kijken om de pup goed te socialiseren.


Socialiseren op mensen


Baby´s / kruipend / lopend 0 – 12 maanden
Peuters / kleuters 12 mnd – 6 jaar
Jongeren (meisjes en jongens) 6 jaar tot 12 jaar
Volwassen vanaf 12 jaar
Mindervalide (rolstoel/rolater/stok enz.
Mensen in uniform (postbode, politie enz)
Mensen met andere huidskleur
Joggers / fietsers / skaters / brommers
Kinderen op schoolplein
Mensen op straat
 

Socialiseren op verzorgingshandelingen


Optillen, op tafel zetten
Borstelen
tandjes kijken / poetsen
Zich laten betasten / onder staart kijken
Oren controleren en reinigen
Op weegschaal zetten
Voeten en poten optillen
Dierenarts
Temperatuur meten
 

Socialiseren op Dieren

Vriendelijke volwassen honden
Katten, konijnen, andere huisdieren
boerderijdieren: koeien, paarden, schapen, kippen enz.
(voetnoot boeren zijn niet blij als er een hond contact maakt met hun koeien, dit van wege een overdraagbare ziekte waardoor koeien een miskraam kunnen krijgen)

Socialiseren op geluiden


Menselijke geluiden
Deurbel / telefoon / radio / TV enz.
huishoudelijke geluiden: stofzuiger, afzuigkap enz.
Straatgeluiden: auto´s / vrachtauto / vuilniswagen enz
Onweer / vuurwerk / vallende voorwerpen / knallen
 

Ervaringen opdoen

Wennen aan halsband / riem
Wennen aan traplopen
Mee in de auto
Mee in openbaar vervoer
Mee naar de markt
Mee naar winkel / winkel centrum
Alleen leren zijn


Zorg er voor dat je pup in de leeftijd van 3 – 16 weken 5 tot 10 x kennis te laten maken met de situaties uit bovenstaande lijst. 
Bedenk voor je zelf waar je, je pup nog meer kennis mee moet laten maken in deze belangrijke periode.
* Neem je hondje rustig op je arm om de eerste indrukken op te doen, vooral op een markt of drukke plaatsen zien ze een klein hondje nogal eens over het hoofd
*Socialiseren op mensen = zien, contact maken door middel van praten, spelen, aanraken, aaien enz.
* Contact maken met dieren onder toezicht van een voor de pup bekend persoon
* Leer je pup wennen aan frequente lichaamsverzorging
* Zorg dat de blootstelling aan bovenstaande prikkels, positieve ervaringen zijn voor je pup   


t

 

u

v

Voeding

voedingsschema

op een leeftijd van 8 tot 12 weken geeft u de pup 4 maal daags eten

op een leeftijd van 12 tot 24 weken 3 maal daags

op een leeftijd vanaf 24 weken 2 maaltijden per dag

Het vlees moet altijd op kamertemperatuur zijn, zet het daarom op tijd uit de koelkast, of zet het bakje even in een pannetje met heet water, daarna doorroeren en controleren of het bakje niet te heet is geworden

voer het pupvlees tot ongeveer 6 maanden
ga na die zes maanden langzaam kvv vlees toevoegen, wil je brokken gaan voeren vervang dan steeds meer maaltijden door brok vanaf vijf maanden, vanaf zes maanden ga je dan compleet over op brok.

kvv kun je allerlei merken met elkaar afwisselen, zie op voerwijzer.com welke merken goed zijn. Met brokken moet je altijd langzaam gaan in mengen met de nieuwe brok, of je geeft ze een week vlees en geeft ze daarna de nieuwe brok.  

de hoeveelheid (richtlijn) voor een pup is 30gram per kilo lichaamsgewicht, maar je kunt een pup bijna niet overvoeren,
is de pup na het eten rustig dan is het oke, blijft de pup
vragen (onrustig) of in de bak likken geef dan de volgende
maaltijd meer, u kunt een pup niet echt overvoeren,

als het teveel is laten ze het staan, dat ruim je dan ook na zo’n 10 a 15 minuten op, en zo kom je erachter wat de geschikte hoeveelheid is voor jouw pup. worden ze volwassen ga je 10 gram per kilogram lichaamsgewicht voeren, ook hier geld weer is een richtlijn.
Je zal een havanezer niet snel te dik zien. Dit voeren met de ogen geld voor
zijn hele leven voel de ribben je moet ze goed kunnen
voelen maar er mag wel een laagje opzitten,
moet je echt duwen om de ribben te voelen dan
word het tijd om minder te voeren.
voor iedere hond is het anders, en kan zelfs veranderen

Geef ze van pup af aan een beetje karnemelk één maal in de week. En wat ook heel goed is 1x per week een stukje gekookt ei als ze volwassen zijn kun je ze een half gekookt eitje geven

Regelmatig een keer pens is heel gezond, ik doe het bij elke maaltijd een eetlepel ong.

 

vachtverzorging
het halve werk is goed materiaal, de juiste borstels, en kammen. borstel eerst de vacht lekker los, daarna ga je lijnborstelen. Dat houd in dat je laagje voor laagje gaat kammen, hierdoor haal je alle klitten en losse haren eruit, en zal het ook minder snel gaan klitten.

w

Wandelen

Wandelen is in het begin vooral wennen om buiten in die grote wereld te zijn, met heel veel nieuwe indrukken. Wennen dat je niet zomaar alle kanten op kan lopen rennen je zit aan de lijn.
Laat ze eerst op de vertrouwde plek hun behoefte doen, dit voorkomt dat ze aanleren het op de verkeerde plek te doen.
Daar komt weer die drempel, doe eerst binnen de halsband om, laat de pup even wennen aan een bandje om de hals te hebben, vaak zie je dat ze eraan gaan krabben. Doe de riem eraan en til ze op loop een stukje naar buiten en zet ze op de grond, vaak zullen ze direct terug naar het huis lopen dit is normaal gedrag, van huis weglopen is nieuw en een spannende ervaring huis betekend veilige plek de rest moet nog verkend worden.
Woon je in een rustige straat loop dan wat op en neer voor uw woning.
Woon je aan een drukke straat zoek dan een rustige plek op om te oefenen. Ga niet trekken aan de riem (buiten dat het een verkeerd signaal geeft, kunt u ook de nekwervels van de pup beschadigen), maar stimuleer de pup door middel van hoge geluidjes, ga op uw knieën en beloon de pup wanneer ze naar u toe komt. het is in het begin nog niet echt een wandeling als wel wennen aan het hele idee van wandelen.

Als de pup gewend is aan het idee van de riem en buiten lopen,
komen we bij het punt van het trekken aan de riem, alles is interessant en ze willen alles zien en besnuffelen, dan kom je op een punt dat ze strak in de riem gaan hangen, ben hier meteen alert op, sta stil roep de pup terug bij u en als de riem weer losjes hangt belonen en u loopt weer verder, hou dit vol het scheelt u een hoop frustratie in het verdere leven met uw hondje, een altijd trekkende hond is niet fijn wandelen ook al zijn ze klein,
u zult merken dat u na een tijdje geen eens meer terug hoeft te roepen maar dat ze zo gauw u stil staat naar u terug zullen komen, alles wat u nu investeert in de opvoeding betaald zich later terug in een fijne hond waar u graag mee wandelt.

Wandelschema

De eerste week is het dus niet zozeer wandelen als wel wennen aan het wandelen daarna kun je de richtlijn aanhouden Hieronder een bewegingsschema. Vanaf 8 a 9 weken:  10 minuten per keer in het begin zal je echt geen 10 minuten lopen maar zal het veel stilstaan zijn, dit doe je meerdere keren per dag 
Tel vervolgens voor elke maand 5 minuten erbij op,
natuurlijk bouw je dit langzaam op, en kijk je vooral naar de pup, is ze moe dan til je hem/haar op en ga je naar huis.
Kom je een sociaal hondje tegen waar mee ze mag spelen zal ze daarna waarschijnlijk klaar zijn met de wandeling, til haar op en breng haar naar huis.
Nooit door wandelen als de pup moe is, forceren is niet goed.

Met een tuigje en een rollijn (flexlijn) leer je je pup trekken, dus om te leren netjes te wandelen raad ik aan een gewone riem te gebruiken en een gewoon halsbandje

x

y

z